Trakya Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi'nin (TUJES) amacı, Mühendislik ve Mimarlık alanındaki çalışmalarının tüm yönleri ve uygulamaları hakkında özgün araştırma ve derleme makalelerini akademi ve endüstrinin ilgili alanları ile paylaşmaktır. Derginin temel amacı, ilgili Mühendislik & Mimarlık alanlarında tüm disiplinlerde gelişen teknolojiler hakkında ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi paylaşımı için güvenilir bir ortam hazırlamaktır.
Derginin kapsamındaki başlıca mühendislik alanları Elektrik-Elektronik, Havacılık, Jeoloji, Kimya, Gıda, Sanayi, Makine, Metalurji, Çevre, İmalat, Bilgisayar, İnşaat ve Ortak Disiplinlerdir. Ayrıca Biyotıp, Biyomühendislik, Bilgisayar Bilimleri (Bilgi Sistemleri, Disiplinler Arası Uygulamalar, Donanım ve Mimari, Sibernetik, Teori ve Yöntemler, Yapay Zeka, Yazılım) alanlarıyla ilgili aşağıda nokta nokta verilen maddeler kapsamındaki makaleler Mühendislik), Enerji ve Yakıtlar, Görüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisi, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Hücre ve Doku Mühendisliği, Jeokimya ve Jeofizik, Jeoloji, Malzeme Bilimi (Kaplamalar ve Filmler, Kompozitler, Kağıt ve Ahşap, Multidisipliner, Seramik, Tekstil, Mülkiyet ve Test), Nanobilim ve Nanoteknoloji, Otomasyon ve Kontrol Sistemleri, Polimer Bilimi, Robotik, Savunma Bilimleri, Telekomünikasyon, Meteoroloji ve Atmosfer Bilimleri de değerlendirilir.
Trakya Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi (TUJES) aşağıdaki kapsamda makaleler yayınlamaktadır;
• En son teknolojik gelişmeler için son teknoloji derlemeler
• Tüm disiplinlerde süreç geliştirme araştırması
• Yeni proses tasarımı ve optimizasyon çalışmaları
• Ürün kalite yönetimi, iyileştirme ve standardizasyon
• Disiplinlerarası mühendislik tasarımı
• Mühendislikte bilgi yönetimi
• Mühendislikte sürdürülebilirlik, güvenlik ve standartlar
• Yeni teori ve metodoloji geliştirme çalışmaları
• Yaratıcılık ve yenilik
• Mühendislikte kalite, güvenilirlik, sağlamlık ve belirsizlik
• Mühendislik süreçlerinde maliyet analizi çalışmaları
Mimarlık ve Peyzaj Mimarlığı alanlarında öncelik verilen çalışmalar, hesaplamalı teori ve yöntem(ler) içeren alanlarla ilgilidir. Mimarlık ve Peyzaj Mimarlığı ile ilgili sosyal içerik alanları ve çalışmalar bu dergi kapsamında değerlendirilmemektedir.
Bu dergide yayınlanacak tüm makaleler, ilk editör incelemesinden sonra uzman ve bağımsız hakemlerle çift-kör hakemlik sürecine tabi tutulur. Dergimize gönderilen eserler daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış ve yayın hakkı verilmemiş olmalıdır. Dergide yayınlanacak yazıların tüm sorumluluğu yazar(lar)ına aittir. Gönderiler, tüm disiplinlerden araştırma notları, teknik notlar, editöre mektuplar ve kitap incelemeleri/sunuları şeklinde olabileceği gibi kaliteli özgün araştırma ve derleme makaleleri şeklinde de olabilir.
Gönderilen makaleler Dergi Yayın Kurulu tarafından ön incelemeye tabi tutulur. Yayın Kurulu, yayına uygun görmediği veya yazar yönergelerine uygun olarak hazırlanmadığı makaleleri hakemlere göndermeden reddetme hakkına sahiptir. Değerlendirmeye alınabilecek makaleler iki veya üç hakeme incelenmek üzere gönderilir. Değerlendirmede katı bir çift-kör hakemlik süreci kullanılır. Yayın Kurulu, hakem raporlarını dikkate alarak makalelerin yayına kabul edilip edilmeyeceğine karar verir. Yayın değerlendirme süreci Süreç Şeması'nda gösterildiği aşamalar ile tamamlanır.
Makalelerin Gönderilmesi:
Makaleler https://dergipark.org.tr/tujes web adresi üzerinden gönderilmelidir. Makale Gönderme ve Telif Hakkı Devir Sözleşmesi tüm yazarlar tarafından imzalanır.
Etik ilkeler:
Trakya Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi'ne gönderilen tüm çalışmalar orijinal makalelerden oluşmalıdır. Yazarlara, Yayın Etiği Komitesi (COPE) tarafından yayınlanan etik yönergeye (COPE Yönergeleri) uymaları tavsiye edilir. Ayrıca makalelerin özgünlük yükümlülüğü, yazarını korumak ve derginin sorumluluğunu yerine getirmek amacıyla yayın kurulu tarafından kullanılan Web tabanlı iThenticate programı ile sağlanmaktadır. Bu aşamada sadece benzerliğin sayısal sonucu kullanılmaz, çalışmalarda kullanılan atıf yöntemleri evrensel etik kurallar çerçevesinde değerlendirilir ve makalenin dergide bilimsel olarak incelenmeye devam edip etmeyeceği konusunda nihai karar verilir.
Yazarlık Kriterleri:
Trakya Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi (TUJES), Yayın Etiği Komitesi'nin (COPE) aşağıdaki yazarlık kriterlerini takip etmektedir .
Yalnızca bu yazarlık kriterlerini karşılayan kişiler, içerikten kamuoyu önünde sorumluluk alabilecekleri için makalede yazar olarak listelenmelidir:
1. Çalışmanın kavramsallaştırılması, tasarımı, yürütülmesi, veri toplanması veya analiz/yorumlanmasına önemli katkılar yapmış olmak,
2. Makalenin taslağını hazırlamış veya önemli entelektüel içerik açısından eleştirel bir şekilde gözden geçirmiş olmak,
3. Çalışmanın son halini görmüş, onaylamış ve yayına gönderilmesine rıza göstermiş olmak.
Makalede bildirilen çalışmaya (teknik yardım, yazım ve düzenleme desteği, genel destek gibi) önemli katkılarda bulunan ancak yazarlık kriterlerini karşılamayan tüm kişiler yazar olarak listelenmemeli, ancak adlarının anılması için yazılı izin alındıktan sonra "Teşekkür" bölümünde belirtilmelidir. Sorumlu yazar, yukarıdaki tanıma göre tüm uygun ortak yazarların (ve hiçbir uygun olmayan ortak yazarın) yazar listesine dahil edilmesini sağlamalı ve tüm ortak yazarların makalenin son halini gördüğünü, onayladığını ve yayına sunulmasını kabul ettiğini doğrulamalıdır.
Yazım Kuralları:
Örnek Yazım formatına linke tıklayarak ulaşabilirsiniz ve çalışmanızı bu taslağa göre yazabilirsiniz. Örnek Format
Bildiriler 10 punto Times New Roman yazı tipinde ve 1.5 satır aralığında MS Word programı kullanılarak Yayın Komisyonuna gönderilir.
Araştırma makaleleri maksimum 8000 kelime ile, derleme makaleleri ise maksimum 12000 kelime ile sınırlandırılmalıdır. Kelime sayılarına makale başlığı, özet, İngilizce başlık, özet, giriş, materyal ve yöntem, bulgular ve tartışma, sonuç, kaynaklar; şekiller, çizelgeler, fotoğraflar diğer belgeler ise şekil, çizelge, fotoğraf ve diğer belgeler dahil değildir.
Yazarların isimleri yazılırken akademik unvan belirtilmez. Bildiri herhangi bir kurum veya kişinin desteğiyle yapılmışsa bildiri alındısında belirtilmelidir.
Orijinal Araştırma Makaleleri aşağıdaki sıraya göre düzenlenmiştir:
Başlık: Kısa ve açıklayıcı, büyük harflerle ve "iki yana yaslı" MS Word 14 punto ve 1,0 satır aralığında olmalıdır. Türkçe makalelerde İngilizce özetin üzerine İngilizce başlık, İngilizce makalelerde ise Türkçe başlık (MS Word 12 punto ve 1,0 satır aralığı ile büyük harflerle ve "iki yana yaslı" olarak) yazılmalıdır.
Yazarlar: İsimler kısaltma kullanılmadan başlık altına yan yana yazılır. Adres(ler) tam olarak yazılmalı ve kısaltma kullanılmamalıdır. Birden fazla yazarlı çalışmalarda, yazışmaların hangi yazarla yapılacağı belirtilmeli ve ilk sayfanın altına yazışma yapılacak yazarın e-posta adresi yazılmalıdır.
Özet ve Anahtar Kelimeler: Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan makalelerde "özet" bölümü bulunmalıdır. Türkçe ve İngilizce özetler 150 kelimeyi geçmemelidir. Her iki "soyut" bölüm için, anahtar kelimeler makale formatında tanımlanan yerlere küçük harflerle yazılmalıdır. Minimum 3, maksimum 5 anahtar kelime verilmeli ve zorunlu olmadıkça başlıktaki ifadelerin tekrarı olmamalıdır.
Başlıklar: Makalede ana başlık ve alt başlıklara numara verilmelidir.
Giriş: Çalışmanın amacı ve özgün değeri, daha önce yapılan çalışmalar, araştırma problemi ve sunulan çalışmanın nasıl bir çözüm ürettiği, literatüre getirdiği yenilik bu bölümde belirtilmelidir. Ham bir literatür özetinden kaçınılmalıdır. Makalede SI (System International) birimleri ve kısaltmalar kullanılmalıdır. Diğer kısaltmalar kullanıldığında, metinde ilk geçtiği yerde bir kez açıklanmalıdır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma deneysel ise, kullanılan deneysel yöntemler ayrıntılı ve betimsel olarak verilmelidir. Makalede kullanılan yöntem veya yöntemler, diğer araştırmacılar tarafından tekrar edilebilecek şekilde betimsel olarak yazılmalıdır.
Bulgular ve Tartışma: Bu bölümde elde edilen veriler veya bulgular verilmelidir. Sonuçlar açıklanmalı, gerekirse tablo ve şekillerle desteklenmelidir. Sonuçlar bilimsel bir çerçevede tartışılmalı ancak gereksiz tekrarlardan kaçınılmalıdır. Bu bölümde literatür bilgisi vermekten ziyade çalışmanın sonuçlarına odaklanılmalı, sonuçların önceki çalışmalarla benzerlikleri ve farklılıkları ele alınmalı ve olası sebepleri tartışılmalıdır. Bu bölümde elde edilen sonuçların bilime katkısı ve önemi ayrıntılı bir şekilde yer almalıdır.
Sonuçlar ve Değerlendirme: Çalışmanın temel amaç ve hedefleri, ilgili amaçlar için elde edilen en önemli sonuçlar ve genel değerlendirmeler ve öneriler bu bölümde sunulmalıdır.
Önemli Noktalar: Orijinal araştırma makalelerinde yer almalıdırlar. Çalışmadan elde edilen en önemli üç sonuç bu bölümde özetlenmelidir. Yazılı olarak geniş zaman kullanılmalı ve her bir sonuç 85 karakterden fazla olmayacak şekilde özetlenmelidir. Orijinal araştırma makaleleri dışında bu bölümün metin içinde yer almasına gerek yoktur.
Çıkar çatışması/çıkar çatışması beyanı: Dergide yayınlanacak tüm makaleler için çıkar çatışması durumunun bildirilmesi zorunludur. Yazarlar herhangi bir çıkar çatışması olmadığını düşünse bile bu bölümde beyan edilmelidir.
ORCID Bilgisi: Tüm makalelerin gönderiminde ORCID bilgisi her yazar için ayrı ayrı verilmelidir.
Teşekkür: Mümkün olduğunca kısa olmalıdır. Teşekkür genellikle çalışmaya maddi destek sağlayan kurum veya kişilere veya makale yayına gönderilmeden önce inceleyip önerilerde bulunan uzmanlara yapılır. Teşekkür bölümü kaynakçadan önce ve ayrı bir başlık altında yapılır.
Kaynaklar: Yayınlanmamış bilgiler kaynak olarak verilmemelidir. (Yayınlanmamış kaynaklara örnek: Hazırlanan veya yayına gönderilen makaleler, yayınlanmamış bilgi veya gözlemler, kişilerle görüşülerek elde edilen bilgiler, raporlar, ders notları, seminerler vb.). Ancak, tamamlanmış ve tamamlanmış akademik tezler ve DOI numarası olan makaleler kaynak gösterilebilir. Kaynaklar makalenin sonunda alfabetik sıraya göre (yazarların soyadlarına göre) sıra numarasına göre verilmelidir.
Metin içindeki referansların verilmesinde ve referanslar bölümünün düzenlenmesinde EndNote APA 6 formatı kullanılmalıdır.
Açık kaynaklar verilirken aşağıda verilen bilgilere dikkat edilmelidir;
* Kaynakların yazılması sırasında süreli yayınların adları açık ve italik olarak, kısaltma yapılmadan yazılmalıdır. American Psychological Association (APA) formatında atıf yapılmalıdır.
* Kaynakça yazarların soyadlarına göre alfabetik sıraya göre hazırlanmalıdır.
* Aynı parantez içinde birden fazla esere atıfta bulunulursa, kaynakçada ilk yazılacak olan ilk yazılır.
* Bibliyografyada aynı yazara ait çok sayıda kaynak varsa kaynaklar eski tarihe göre yazılır. Aynı tarihli kaynaklar harfle sıralanmıştır. Örneğin: 2000a, 2000b.
* Aynı soyadına sahip yazarlar için, yayın eski olsa bile, adının ilk harfi alfabetik olarak ilk gelen yazar. Örneğin,
Köker, E. (1998). Politikanın İletişimi İletişim Politikası. Ankara: Vadi.
Köker, L. (2007). Hukuk Reformları Sürecinde Türkiye'nin İnsan Hakları Sorunu. İnsan Hakları Haberciliği, (derl.) Sevda Alankuş, İstanbul: IPS Vakfı.
*Bibliyografyada yer alan kitap ve raporlar için, önce yayımlandığı yer, daha sonra ekleri belirtilmeden kitapçı, yayınevi adı "kitapçı", "yayınevi", "yayınevi" vb. yazılmalıdır. Örneğin:
3530 / 5000
Çeviri sonuçları
Ankara: İmge
İstanbul: Metis
New York, NY: McGraw-Hill
Newbury Park, CA: Adaçayı
Londra, Birleşik Krallık: Routledge
Ankara: TÜBA
İstanbul: Konrad Adenauer Vakfı
Metinde genel bir gönderme varsa ve metnin tamamına gönderme yapılıyorsa (yazarın soyadı, yılı), örneğin yazılması yeterlidir (Güleç, 2013).
Belirli bir sayfadan alıntı veya ilgili fikirler belirli bir bölümden alınmışsa kaynak sayfayla birlikte şu şekilde yazılır: (Köker, 1998, s. 42).
Bir yazarın aynı tarihli eserleri şu şekilde yazılır: (Güleç, 2010a) ve (Güleç, 2010b).
Yazar sayısı üç ile beş arasında ise ilk kaynakta tüm isimler yazılır, sadece ilk yazarın belirtilmesi yeterlidir. Örneğin kaynak ilk kez geçtiğinde (Güleç, Onsekizoğlu Bağcı ve Bağcı, 2017) şeklinde yazılırken, aşağıdaki alıntılarda (Güleç vd., 2017) şeklinde yazılmaktadır.
Metinde iki yazarlı bir kaynağa atıfta bulunulursa, her iki yazarın da adı belirtilir. İkiden fazla yazarlı bir çalışma ilk kez kullanılıyorsa, aşağıdaki alıntılarda sadece ilk yazar belirtilir. Örneğin Şen, Bağcı, Güleç ve Mutlu (2012) biyolojik yapışmanın plazma yüzey modifikasyonları ile önlenebileceğini belirtmişlerdir. (…) Şen ve ark. Bu yöntemin diğer yöntemlere göre zaman kazandırdığını iddia etmektedirler (2012, s.5).
Yazar sayısı altı ve daha fazla ise, makalede ilk kez atıf yapılmış olsa dahi sadece adı yazılır, diğerleri kısaltılır. Örneğin, (Sever ve diğerleri, 2010).
Atıf ifadesinin yer aldığı bağlam, kaynakça listesinde hangi kaynağın yer aldığını açıkça gösteriyorsa, daha spesifik bilgiler yazmaya gerek yoktur. Örneğin: Baudino ve Wyatt (2004) “etkili öğrenmenin eleştirel düşünmeyi desteklediğini ve kritik kavramların doğrudan kullanımını kolaylaştırdığını” savunur (s.17).
İkincil kaynaklara atıfta bulunulan bir kaynağa atıfta bulunulursa, orijinal kaynağa atıfta bulunulur. Örneğin (Sancar için, 2009 Zizek'ten alıntı). Sancar (2009) tüm bibliyografik bilgileriyle kaynak listesinde yer almakta, Zizek'in kaynağına yer verilmemektedir.
Metinde kullanılan ikincil kaynakta atıfta bulunulan birincil kaynak, makalenin yazarı tarafından hiç okunmamışsa, örneğin Zizek'in ideolojiye bakışındaki sorun şu şekilde belirtilir (aktaran Zizek, Sancar, 2009). .
E-posta, telefon, yüz yüze veya diğer şekillerde yapılan kişisel görüşmelere dayalı bilgiler metin içinde gösterilir, ancak kaynakçada gösterilmez. Örneğin: Ali Güleç, “MAP tekniğinin gıda ambalaj sektöründe yaygın olarak kullanıldığını” belirtti (Ali Güleç, kişisel görüşme, 29 Mart 2017).
Klasik kitaplar orijinal tarihi biliniyorsa aşağıdaki örnekteki gibi yazılır: (Marx, orijinal eserin tarihi / kullanılan kitap-makalenin tarihi)
Orijinal eserden doğrudan alıntı yapılırken, çıkarılan kelime/cümle(ler) parantez içinde üç nokta (…) ile gösterilir.
Metindeki diğer kısa ve doğrudan alıntılar çift tırnak içinde yazılır. Çift tırnak, çift tırnak içine alınamaz.
Bir dergiden veya kitaptan alınan makalenin metin içinde başlığı ile belirtilmesi durumunda çift tırnak kullanılır. Örneğin: Ali Güleç'in makalesi (2006) "Gıda ile Temas Eden Yüzeylerin Plazma Polimerizasyon Tekniği ile Modifikasyonu: Bölüm I: Temas Açısı Metodu ile Hidrofilik, Hidrofobiklik ve Yüzey Serbest Enerjisinin Belirlenmesi"
Schiraldi, G.R. (2001). Travma sonrası stres bozukluğu kaynak kitabı: İyileşme, iyileşme ve büyüme rehberi [Adobe Digital Editions versiyonu]. doi: 1 0.1036/0071393722 7
Elektronik adresten yararlanılan referans e
Kaynağa erişilebilecek URL verilir. http://www.bianet.org/bianet/toplum/119375-avatar-in-sozde-solculugu-uzerine
Elektronik makaleler: Varsa digitaj nesne tanımlayıcı (DOI) numarası belirtilmelidir.
Von Ledebur, SC (2007). Şirketlerde yeni çalışanlar tarafından bilgi transferinin optimize edilmesi. Bilgi Yönetimi Araştırma ve Uygulaması. Gelişmiş çevrimiçi yayın. doi: 1 0.1 057/palgrave.kmrp.8500141
Elektronik gazete makaleleri
Çetin, Ö. (2010, 21 Ocak). Televizyonumuz IPTV ile değişecek. www.hurriyet.com.tr
Çok ciltli çalışmalar
Pflanze, O. (1963-1990). Bismarc ve Almanya'nın Gelişimi (Cilt 1-3). Princeton, NJ: Princeton University Press.
Metinde: (Pflanze, 1963-1990)
Çok ciltli çalışmalarda tek cilt kullanımı
Pflanze, O. (1990). Tahkimat Dönemi, 1880-1898: Cilt 3. Bismarck ve Almanya'nın Gelişimi. Princeton, NJ: Princeton University Press.
Daha önceki bir baskının yeniden basımı
Smith, A. (1976). Ulusların zenginliğinin doğası ve nedenleri üzerine bir araştırma. E. Cannan (Ed.). Chicago: Chicago Üniversitesi Yayınları. (İlk baskı 1776).
Metinde:(Smith, 1776/1976)
Kitaptan çevrilmiş bölüm
Referanslar:
Weber, M. (1958). Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu. T. Parsons (Çev.). New York: Charles Scribner'ın Oğlu. (İlk baskı. 1904-1905).
Metinde: (Weber, 1904-1905/1958)
Rapor ve teknik makaleler
Gencel Bek, M. (1998). Mediscape Türkiye 2000 (Rapor No. 2). Ankara: BAYAUM.
Dergiden tek yazarlı makale
Güleç, H.A. (2013). Kluyveromyces lactis kaynaklı β-galaktosidazın polimerik membran yüzeylerine immobilizasyonu: Yüzey özelliklerinin etkisi. Kolloidler ve Yüzeyler B: Biyoarayüzler, 104, 83-90.
Dergiden çok yazarlı makale
Sever, K., Sarıkanat, M., Seki, Y., Gülec, H.A., Mutlu, M., & Tavman, İ. H. (2010). Plazma polimerize cam elyafları kullanarak cam elyafı/epoksi kompozitin arayüzey yapışmasının iyileştirilmesi. Yapışma Dergisi, 86(9), 915-938.
Elektronik dergiden makale
Hüner, İ.D., & Güleç, H.A. (2017). Temas açısı ölçümleri ile atmosferik basınç plazma modifiye polimerik ultrafiltrasyon membranının yüzey karakteristiğinin belirlenmesi. Çevrimiçi Bilim ve Teknoloji Dergisi-Ocak, 7(1).
(varsa do sadece_1, yoksa URL verilir. URL örneği: http://www.trinstitute.org/ojpcr/5conway.htm Kaynağa ait sayfa adresi (URL) ya da varsa, yapılacak seçim yeterlidir.
Bilinmeyen yazardan editör metni
Başyazı: "Felaket nedir" ve bu soru neden önemlidir? [Editoryal•]. (2006). Acil Durumlar ve Kriz Yönetimi Dergisi, 14, 1-2.
Yazarı bilinmeyen gazete ve dergi makaleleri
Amerika Birleşik Devletleri ve Amerika: İki Yarıda Bir Tarih. (2003, 13 Aralık). Ekonomist, 36.
Kaliforniya'da güçlü artçı şoklar devam ediyor. (2003, 26 Aralık). New York Times [Ulusal Baskı.]. s.23.
Metin İçindeyse: (Amerika ve Amerika Kıtası, 2003) (Güçlü artçı sarsıntı, 2003)
Yazarı belli olan gazete ve dergi makaleleri
Bruni, F. (2003, 26 Aralık). Papa teröre ve savaşa son verilmesini istiyor. New York Times, s.21.
Tanıtım makaleleri
Orr, H.A. (2003, 14 Ağustos). Genlerinizde olmayan şey. [Nurture yoluyla Nature kitabının gözden geçirilmesi: Genler, deneyim ve bizi insan yapan şey]. New York Kitap İncelemesi, 50, 38-40.
Yayınlanmamış tez, poster ve bildiriler: Etiket bilgilerinin sonuna URL adresi verilir.
Sarı, E. (2008). KültürKimlik ve Politika: Mardin'de Kültürler arasılık. (Yayımlanmamış doktora tezi). Ankara Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Ansiklopediler
Balkanlar: Tarih. (1987). Britannica Ansiklopedisi içinde (15. Baskı. Cilt. 14, s. 570- 588). Chicago: Ansiklopedi Britannica.
Metinde: (Balkanlar: Tarih, 1987)
Sözlükler
Gerrymander. (2003). Merriam-Webster'ın üniversite sözlüğü (11. Baskı). Springfield, MA: Merriam-Webster's.
Metinde: (Gerrymander, 2003)
Toplantılar
Arroyo, Gloria Macapagal. (2003). Namaz vakti. Michael Schuman ile söyleşi. Zaman. 28 Temmuz 2003. Erişim Tarihi 13 Ocak 2004, http://www.times.com/time/nation/article/0,8599,471205,00.html
Televizyon programları
Referans:
Uzun, T. (Yazar), ve Moore, S.D. (Yönetmen). (2002). Bart vs. Lisa vs. 3. Sınıf [Televizyon Dizisi]. B. Oakley ve J. Weinstein (Yapımcı), Simpsonlar içinde. Bölüm: 1403 F55079. Tilki.
Metinde: (Simpsonlar, 2002)
Filmler
Huston, J. (Yönetmen/Senaryo Yazarı). (1941). Malta Şahini [Film]. ABD: Warner.
Metin İçindeyse: (Malta Şahini, 1941)
Fotoğraflar
Adamsın, Ansel. (1927). Monolit, Half Dome'un yüzü, Yosemite Milli Parkı [Fotoğraf]. Sanat Enstitüsü, Chicago.
Metin İçindeyse: (Adams, 1927)
Dipnotlar: Mümkünse dipnotlardan kaçınılmalı, bu tür notlar kaynaklar bölümünde verilmelidir.
Şekil ve Tablolar: Şekil, tablo, fotoğraf ve diğer belgeler metin içinde yerleri belirtilerek verilmelidir. Program dışında kalan fotoğraf, resim, çizim ve grafik gibi gösterimler "Şekil" olarak verilmelidir. Resim, şekil ve grafikler net ve ofset baskı tekniğine uygun olmalıdır. Her tablo ve şeklin metin içindeki yeri belirtilmelidir. Tüm tablo ve şekiller makale boyunca ardışık olarak numaralandırılmalı (Tablo 1, Şekil 1) ve bir başlık ve açıklama içermelidir. Tablo ve şekiller, basılı sayfa boyutları dikkate alınarak çizilmelidir. Şekillerin sıra numaraları ve başlıkları altta, yukarıdaki tablolarda yer almaktadır. Tablo ve şekillerin makale metninden bağımsız olarak anlaşılabilmesi için tüm tablo ve şekillerde kullanılan kısaltmalar ilgili tablo ve şeklin hemen altında açıklanmalıdır.
Ekler: Tüm ekler ayrı bir sayfaya yazılmalı ve Romen rakamları ile numaralandırılmalıdır.
Eserlerini bu dergide yayımlayan yazarlar aşağıdaki şartları kabul etmiş sayılırlar:
1) Yazar, çalışmanın telif hakkını elinde tutar ve ilk yayın hakkını dergiye verir. Eser, ilk yayının bu dergide yapılması kaydıyla yazarının belirtilmesine ve başkaları tarafından paylaşılmasına olanak sağlayan Creative Commons Atıf lisansı ile lisanslanmıştır.
2) Yazar, eserin yayımlanmış halinin tam yetki almaksızın dergide dağıtılması (örneğin kurumsal bir veri tabanına gönderilmesi veya bir kitapta yayımlanması) için ayrı sözleşme düzenlemeleri yapabilir.
3) Yazarların çalışmalarını dergiye göndermeden önce veya gönderim süreci devam ederken internette (örneğin kurumsal veri tabanında veya kendi web sitelerinde) paylaşmaları teşvik edilir; bu, hem verimli alışverişlere hem de çalışmanın daha erken ve daha fazla alıntılanmasına yol açabilir (bkz. Açık Erişimin Etkisi).
SUÇ İNCELEMELERİ VE ŞİKAYETLER:
Derginin Yayın Kurulu, görevi kötüye kullanma şüphesi ile ilgili şikayetleri ve dergide yayınlanan veya yayınlanma aşamasında olan herhangi bir makaleye ilişkin şikayetleri değerlendirir. Yayın kurulu, şüpheli dolandırıcılık veya şikayeti değerlendirirken COPE (Committee on Publication Ethics) yönergelerine uyar. Şüphe veya şikayet sürecinde, şikayet taraflarıyla bağlantısı olmayan bir ombudsman belirlenir ve karar verilir. Şikayetler tujes@trakya.edu.tr kullanılarak baş editöre yapılabilir.
YAYIN SONRASI DEĞİŞİKLİKLER VE ÇEKİM TALEPLERİ:
Makalenin dergide yayınlanmasından sonra yazar sırası değişikliği, yazar adının çıkarılması, makale ekleme veya geri çekme işlemleri tujes@trakya.edu.tr adresine başvuru yapılarak yapılabilir. Gönderilecek e-postada gerekçe ve kanıt sunulmalıdır. Sunulan gerekçeler ve kanıtlar Yayın Kurulu tarafından tartışılır ve karara bağlanır. Yukarıda belirtilen değişiklik ve geri çekme talepleri yapıldığında dergiye gönderilecek tüm yazılar işlem süresi içinde otomatik olarak reddedilir.
YAYIN ETİĞİ VE YAYINLAMA İLKELERİ
Trakya Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisine gönderilen tüm çalışmalar özgün yazılardan oluşmak zorundadır.
Yazarların gönderdikleri yazılarda Committee on Publication Ethics (COPE)’un yayınlamış olduğu etik yönergeye (COPE Guidelines) bağlı kalmaları tavsiye edilir. Ayrıca yazıların özgün olma zorunluluğu tescillenerek gerek yazarı korumak gerekse derginin sorumluluğunu yerine getirmek amacıyla, dergiye gönderilen tüm yazıların özgünlüğü yayın kurulu tarafından Web tabanlı iThenticate vb. bir program ile denetlenir. Bu aşamada sadece benzerliğin sayısal sonucu kullanılmayıp; çalışmalarda kullanılan alıntılama usulleri, evrensel etik kurallar çerçevesinde değerlendirilerek yazının dergide bilimsel incelemeye devam edip etmemesi hususunda nihai karar verilir.
Açık Erişim Bildirimi
Trakya Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi'nde yayınlanan çalışmalar açık erişimli olacaktır.
Trakya Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi olarak makaleler için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ayrıca Açık Erişim olarak bütün makalelere dergi websayfası üzerinden ulaşmak mümkündür.
TUJES’de yayımlanan tüm makaleler "Açık Erişim" koşullarıyla yayımlanmaktadır. Tüm yayınlar, herhangi bir ortamda veya formatta materyali kopyalama ve dağıtma, materyali dönüştürme ve üzerinde değişiklik yapma ve materyalden yararlanma (ticari kullanım da dahil) amacıyla herhangi bir ek izin veya ücret gerektirmeden kullanıma olanak tanıyan Creative Commons Attribution 4.0 Genel Lisansı (CC BY 4.0) (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode) altında yayımlanmaktadır.